Direct contact? 020-4094695 info@checkyoursafety.nl

Wij horen u nu denken “maar partij B doet een BHV Basis cursus in één dag”.
Graag vertellen wij waarom wij voor een tweedaagse basis cursus BHV kiezen.

Een BHV Basis cursus bestaat uit twee hoofdonderdelen. Dit is EHBO en brandveiligheid. Wij verdelen de hoofdonderdelen in twee dagen. Op dag één behandelen wij het onderdeel EHBO en op de tweede dag zijn wij bezig met brandveiligheid.

EHBO (eerste dag)
De cursussen BHV Basis verlopen bij ons net iets anders dan bij andere opleidingscentrums. De cursus begint met een theorie gedeelte over een bepaald ongeval en hoe een BHV’er dient te handelen. Nadat de theorie goed is uitgelegd en de vragen over het onderwerp zijn behandeld, maken wij gebruik van een LOTUS.

LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitingen van Slachtoffers en leveren een bijdrage aan een realistische BHV oefening. Iedere LOTUS is een EHBO’er en heeft een opleiding gevolgd van twee jaar in grimeren, acteren, ensceneren en ontwerpen van ongeval situaties. Het doel van een LOTUS is de oefening zo realistisch mogelijk maken. Door inzet van een LOTS krijg je een echte reactie, uitdrukking van mijn, zichtbaar letsel of een antwoord op je vraag.

Iedere cursist oefent met een LOTUS. Wanneer de andere toekijken en denken “oké ik weet hoe de LOTUS gaat reageren” hebben zij het fout. Bij elke oefening reageert de LOTUS anders. Het voordeel hiervan is dat een cursist ziet en zelf meemaakt hoe een slachtoffer kan reageren. Dit heb je uiteraard niet met een pop. Het enige wat niet op een LOTUS uitgevoerd kan worden zijn reanimatie oefeningen met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Hier gebruiken wij wel een EHBO pop voor.

Wij stellen u volgens ons gerust door te vermelden dat u voor een LOTUS bij ons geen extra kosten dient te betalen. De prijs die u betaalt voor de BHV Basis cursus is altijd inclusief een LOTUS.

Brandveiligheid (tweede dag)
De tweede dag van de BHV Basis cursus houden wij ons bezig met branden blussen en brandwonden. In de ochtend hebben wij een theoretisch gedeelte over de soorten branden en hoe de branden te behandelen. Het verzorgen van brandwonden worden deze dag geoefend zonder een LOTUS. Het verbinden van brandwonden wordt op elkaar beoefend.

Nadat de theoretische kennis goed is behandeld is het tijd om branden te blussen. Het gecontroleerde vuur moet gedoofd worden met een brandblusser of een blusdeken. Het is aan de cursist zelf welk middel hij gebruikt om het vuur te doven.

NIBHV richtlijnen
Checkyoursafety houdt zich aan de richtlijnen van het NIBHV. Zij stellen dat een goede BHV Basis cursus een tijdsbestek heeft van zestien uur (twee dagen). Naast dat wij ons houden aan de richtlijnen van het NIBHV, vinden wij het knap wanneer een BHV opleidingscentrum de hierboven omschreven activiteiten in één dag kan verwerken. Wij zijn van mening dat een ééndaagse BHV Basis cursus niet voldoende is. Bij een ééndaagse cursus is er geen ruimte om de stof dieper te behandelen of om vragen te stellen. Terwijl dit juist noodzakelijk is bij de nieuwe BHV’ers. Een BHV’er is wel de persoon die in staat moet zijn om een collega goed te helpen wanneer deze is gewond is of in levensgevaar is.

De Herhalingscursus BHV kan wel in één dag worden behandeld. Natuurlijk geven wij ook BHV Herhalingscursussen inclusief een LOTUS.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte.

Uw naam

Uw e-mailadres