Direct contact? 020-4094695 info@checkyoursafety.nl
EHAK

Samen met mijn vriendin liepen wij buiten in Amsterdam. Tijdens het praten zagen we een groep mensen bij elkaar staan. Wij als ramptoeristen wilden ook een kijkje nemen. Wat is er gebeurd, zijn ze aan het vechten of is er iemand gevallen? En toen zagen we het, het was een oudere man die in elkaar was gezakt. Er stonden wel ruim 20 mensen te kijken, waaronder mijn vriendin en ik. Wij keken elkaar verschrikt aan en vroegen ons af of iemand hem moest helpen. Uiteindelijk kwam iemand in actie en begon met het controleren van de ademhaling en daarna de reanimatie, maar voor ons gevoel lag die meneer al een half uur op de grond voordat er gereageerd werd. Hoe kwam dat? Waren we allemaal in shock?

Enkele jaren later heb ik ervoor gekozen om BHV’er te worden en besloot ik ook mijn EHAK (Eerste Hulp Aan Kinder) diploma te behalen. En wat ben ik blij dat ik deze cursussen heb gevolgd. Vooral met de EHAK cursus, door die cursus heb ik het leven gered van mijn zoontje van drie jaar oud.

Opeens zie ik mijn zoon heel raar kijken.
Mijn zoontje at een zak koekjes zoals hij dat wel vaker deed, van die kleine ronde speculaas koekjes. Voor de zekerheid brak ik de koekjes van tevoren allemaal door midden. Waarschijnlijk heb ik er één over het hoofd gezien. Ik stond in de keuken en opeens zie ik hem heel raar kijken en met zijn handje naar zijn keel grijpen. Mijn eerste reactie was paniek! Ik tilde hem op en begon hem als een gek te schudden en op zijn rug te slaan, echter in een moment van helderheid bedacht ik me dat dit niet het gewenste resultaat zou opleveren. Ik dacht goed na en dacht aan wat ik heb geleerd tijdens mijn BHV en EHAK cursussen. Ik legde mijn zoontje over mijn knie en sloeg 5 keer met de vlakke hand op zijn rug een beetje naar boven toe, daarna draaide ik hem om en drukte met 2 vingers op zijn buikje en dat herhaalde ik. Bij de tweede sessie die ik wilde beginnen vloog het koekje uit zijn keel.

Waarom reageerde niemand?
Om antwoord te geven op de vragen, Hoe kwam dat? Waren we allemaal in shock?, die ik mijzelf  eerde heb gesteld, durf ik wel antwoord te geven. Hoe kwam dat, dat niemand reageerde? Dat kwam omdat niemand getraind was om juist te handelen. Waren we allemaal in Shock? Nee, wij wisten alleen geen raad met de situatie.

Ben jij de volgende keer de persoon die de oude man hulp kan bieden?!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte.

Uw naam

Uw e-mailadres