fbpx

Thuiswerken: niet minder, maar juist méér BHV’ers nodig op kantoor!

Het houdt de hele wereld al maanden bezig; COVID-19 ofwel het coronavirus. Op veel fronten zijn de gevolgen hiervan keihard te merken. Thuiswerken is hier een van. Dit ‘nieuwe werken’ kan op verschillende manieren worden ingevuld. Er zijn bedrijven die 100% thuis werken en bedrijven waar een beperkt (wisselend) aantal werknemers aanwezig mogen/kunnen zijn. En juist voor deze tweede groep is dit bericht van belang.

De Arbowet zegt ons onder andere dat “bij het bepalen van het aantal BHV’ers men rekening moet houden met de grootte van het bedrijf”. Maar let op, dat er dagelijks minder werknemers op de vloer aanwezig zijn, wil niet zeggen dat automatisch ook het aantal BHV’ers binnen het bedrijf minder moet worden. Dit is raar…of toch niet?

Het is gemakkelijk uit te leggen. Stelregel is, dat op ongeveer 1-op-de-5 werknemers er altijd één BHV’er aanwezig moet zijn. In de tijd voor corona, was het vrij duidelijk wie er wel of niet op kantoor aanwezig waren, om het aantal BHV’ers op af te stemmen. Door de wisselende samenstellingen op kantoor, vanwege het thuiswerken, is het afstemmen van het aantal aanwezige BHV’ers nu niet meer zo gemakkelijk. Want bij veel bedrijven moet je tegenwoordig als werknemer voortijdig inschrijven om op een bepaalde dag een kantoorplekje te bemachtigen. Maar zit er dan wel áltijd (minimaal) een BHV’er bij?

Feit is dus dat er door thuiswerken niet minder werknemers een cursus BHV hoeven te volgen, juist méér! Zo ben je als bedrijf altijd zeker dat er in geval van nood of bij ongelukken adequaat ingegrepen kan worden én voldoe aan de eisen van de Arbowet.

Zorg dat de veiligheid van je werknemers en bezoekers ook met ‘het nieuwe werken’ gewaarborgd blijft, door het aantal BHV’ers binnen je bedrijf te verhogen. Volg een cursus BHV van CheckYourSafety.

Ons opleidingscentrum is gelegen in Amsterdam-Zuidoost, maar we organiseren cursussen door het hele land. Altijd in een informele sfeer en in compacte groepen. Uiteraard worden alle richtlijnen van het RIVM strikt in acht genomen.

Ook is het mogelijk om een cursus BHV te volgen op je eigen locatie, door heel Nederland. Hier zijn wel minimaal 6 deelnemers voor nodig. Hierbij geldt: hoe meer deelnemers, hoe voordeliger de cursusprijs!

Lees ook:

EEN RI&E SAMENGEVAT IN JIP EN JANNEKE TAAL

Wat is een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)